Hoe voorkom je vliegjes?

Veel wormenhotels zijn in de eerste warme weken van de zomer een goede plek voor fruitvliegjes om hun nageslacht groot te brengen. Het is vochtig, warm en er is meer dan genoeg eten. Ideaal voor de vliegen, maar minder leuk voor de menselijke gebruikers. Meestal zijn na twee weken alle vliegjes uitgevlogen en gaat het vanzelf over, maar je kunt ook veel doen om het te voorkomen.

Er zijn ook andere insecten die graag hun larven in Groente- Fruit- en Etensresten (GFE) laten opgroeien. Soms komen daar dikke bromvliegen uit of andere vliegende insecten. Er komen in Nederland heel veel soorten insecten voor en het is natuurlijk goed nieuws om die te stimuleren voor de natuur. Toch wordt het soms een plaag als er teveel tegelijk zijn, dus wat kun je doen om het binnen de perken te houden?

Tips tegen vliegen

  • Bied het voer in een papieren zak aan, dan kunnen de vliegen er pas bij als de wormen al begonnen zijn met eten. Als je geen papieren zakken hebt kun je het voer in een oude krant of een klein doosje doen.
  • Meng fruit met ander organisch materiaal en snij het in kleine stukjes, dan wordt het sneller verwerkt. Vooral bananenschillen, mango’s en ander tropisch fruit bevatten vaak veel eitjes van fruitvliegjes uit het land van herkomst.
  • Voer wat stengels van planten uit de nachtschade familie, zoals tomaten en aardappel, de geur daarvan vinden insecten niet lekker. De ‘lampionplant’ werkt heel goed tegen insecten.
  • Zorg dat het wormenhotel niet te vochtig is. Volg je neus, als het te vochtig ruikt, is dat waarschijnlijk ook zo. Voeg extra droge materialen toe bovenin, zoals gescheurd papier en karton, stro, zaagsel of andere organische vezels.
  • Dek de bovenste laag in het wormenhotel tijdelijk af met een doek. Gebruik alleen natuurlijke materialen, zoals een oude wollen deken of een 100% katoenen handdoek. Natuurlijke isolatiematerialen zoals vlas, hennep, schapenwol of houtvezel werken helemaal geweldig omdat ze luchtig en dik zijn, de vliegjes raken erin verstrikt.
  • Zorg voor geurende kruiden en bloemen in de buurt, dat trekt andere insecten aan die vaak ook op kleinere vliegjes jagen. Zo zien we bijvoorbeeld vaak wespen patrouilleren langs de randen van het wormenhotel op fruitvlieg jacht.
  • Gebruik nooit chemische middelen of gif tegen insecten, je maakt daarmee het ecosysteem in het wormenhotel kapot en daarna krijg je nog veel meer vliegen terug.

Weet je nog andere tips of heb je alles geprobeerd en blijven de vliegen toch? Mail ons dan voor hulp!