Trekken wormenhotels ratten of muizen aan?

We passen het voer dat de wormen krijgen aan zodat het proces geen ratten aan trekt. Dat werkt heel goed.

Muizen trekken we juist graag aan als het lukt, want die houden de ratten weg ;) Meestal is een wormenhotel te vochtig voor muizen én ratten.

In sommige grote steden is er momenteel een ware rattenplaag, dus op die locaties is het wel opletten, maar tot nog toe hebben we geen problemen met ratten in wormenhotels. Het is vooral de menselijke factor (voedsel op straat gooien) die voor problemen met ratten zorgt. Door goede begeleiding leren we de buurtbewoners wat de gevolgen zijn en


Terzijde, ratten zijn tegenwoordig veel minder gevaarlijk omdat de meeste ziektes die ze ooit verspreidden niet meer bestaan. Er is sinds 2017 wel weer reden tot zorg omtrent verspreiding van de ziekte van Weil die mogelijk met de stijgende aantallen ratten samenhangt. Meer onderzoek wordt gedaan, maar voor wie er nu al meer van wil weten is er door NTR De Kennis van Nu een special over gemaakt.

Ratten zijn vooral zeer intelligente en waardevolle dieren die last hebben van een imago-probleem. Als ze een pluizige staart zouden hebben, zoals een eekhoorn, vonden we ze waarschijnlijk veel minder eng.