De meeste wormenhotels worden één of twee keer per jaar geoogst. Vaak maken we daar een leuk feestje van. We vieren de samenwerking van de mensen met elkaar en met de wormen om bodemverbetering te maken.
Op deze pagina vind je alle uitleg.
In het kort: hoe verloopt een oogstfeest?
De buren verzamelen bij het wormenhotel, meestal onder het genot van een drankje of klein hapje dat door de buurt zelf wordt georganiseerd. Als de meesten er zijn word de schuif van het wormenhotel geopend en de rijpe compost in bakken gedaan door de bewoners. Ondertussen verteld een begeleider van stichting Buurtcompost wat uitleg over de dingen die je ziet in het wormenhotel.
Na de oogst wordt de compost verdeeld en soms gemengd met andere materialen om er potgrond van te maken. De compost wordt door de buurtbewoners meegenomen en gebruikt in hun (gevel)tuintjes, bloempotten, balkons of (gemeente)perken. Samen wordt de straat geveegd, het wormenhotel netjes gemaakt, klein onderhoud gedaan en de schuif weer netjes afgesloten.
Nog een drankje voor een gezamenlijke afsluiting en een toast op het nieuwe composteerseizoen!
Hoeveel compost oogst je en wanneer?
Als het materiaal de kleur heeft van 70% chocola of donkerder is de compost rijp genoeg om te oogsten. Er zitten dan ook vrijwel geen wormen meer in, want die kruipen vanzelf omhoog naar het verse voer.
Meestal is het begin van het voorjaar of najaar de beste tijd om te oogsten. Je kunt dan ook de compost goed gebruiken voor je tuin of bloempotten. We halen er zoveel uit dat er weer voldoende ruimte ontstaat voor nieuwe GFE bovenin.
Als er veel wormen mee komen of onverteerd materiaal of compost die nog lichtbruin is, dan kun je beter stoppen met oogsten. Het teveel geoogste materiaal kan gewoon bovenin terug in het hotel, door het mengen help je de micro-organismen zich te verspreiden.
Is het nodig om de wormen op te vangen?
Nee, de wormen blijven gewoon in het wormenhotel zitten. Je kunt wel een emmer meenemen om tijdelijk wat wormen in te stoppen die per ongeluk met de compost meegekomen zijn. Alle wormen kunnen naderhand gewoon weer bovenin terug in het wormenhotel.
Hoeveel substraat blijft liggen voor de wormen?
Meestal blijft er in de hoeken, onderin de holle bodem of in het midden van het wormenhotel nog aardig wat substraat achter waar de wormen zich in kunnen terugtrekken. Probeer in elk geval niet alles te oogsten zodat er naast het nog verse materiaal ook nog wat donkere ‘grond’ achtige plekken overblijven waar de wormen zich het fijnste voelen. Materiaal waar veel wormen in zitten kan sowieso beter in het wormenhotel achterblijven, dat is nog niet rijp voor de oogst.
Brengen mensen zelf flesjes mee voor het perculaat?
Ja, iedereen kan zelf een bakje of flesje meenemen of alsnog thuis ophalen als ze het vergeten zijn. We geven wel duidelijke instructies om het te verdunnen met 20 delen (regen)water. Dus 10 liter water bij een flesje van een halve liter percolaat. Het mengen doen de mensen meestal pas thuis als ze het percolaat in een gieter of plantenspuit doen.
Haal je de onverteerde delen er eerst uit?
Nee, een wormenhotel wordt vanaf de onderkant geoogst, dus de onverteerde delen blijven bovenin zitten. De kant-en-klare kun je direct bereiken via de schuif onderaan het wormenhotel.
Vaak zitten er direct achter de schuif nog wat droge of onverteerde delen, die halen we er wel eerst even uit, tot de rijpe compost zichtbaar wordt. De onverteerde delen kunnen gewoon weer bovenin gedaan worden door de inwerpopening. Ook eventuele wormen die dicht bij de buitenkant zitten kunnen direct weer bovenin, ze vinden zelf hun weg weer naar de lekkerste plekjes.
Nog andere vragen? Kijk hier of mail ons op info@wormenhotel.nl