Hoe lang kan ik mijn GFE thuis houden voordat ik het wegbreng?

Sommige mensen wonen klein en hebben helaas niet op loopafstand een wormenhotel. Dan kan het handig zijn om je GFE afval langer thuis te bewaren voordat je het naar een wormenhotel brengt.

Wees niet bang dat het al gaat composteren of schimmelen thuis, ook dan is het nog oké is om naar het wormenhotel te brengen.

Je kunt het GF-afval gerust een week bewaren. Langer gaat ook prima, maar dan kan het soms gaan ruiken of vliegjes aantrekken.

Het beste werkt het om in een papieren zak GFE te verzamelen die je eventueel afsluit door de rand om te vouwen. Je kunt er ook een knijper op doen voor de zekerheid. Als je de zak op je aanrecht of droge koele plek buiten laat staan in de openlucht zonder bakje eromheen blijft het GFE het langste goed.

Bij erg vochtig GFE is het verstandig om onderin de papieren zak eerst wat gescheurde eierdozen of ander luchtig papier te doen. Je kunt ook de papieren zak tijdens het vervoer naar het wormenhotel even in een emmer of andere zak doen.

Op deze manier kun je het GFE makkelijk meerdere weken of zelfs maanden bewaren zonder problemen. Zolang er lucht bij kan (dat gaat ook door de papieren zak heen) zal het niet gaan rotten of ruiken. Als het uitdroogt of gaat schimmelen is het geen probleem, dat is het begin van de compostering en gaat vanzelf verder in het wormenhotel.

Er zijn ook wel eens mensen die het GFE tijdelijk in hun vriezer bewaren totdat ze het ergens weg kunnen brengen. Is dat een optie voor een wormenhotel als het bijvoorbeeld eerst wat ontdooid wordt?

GFE invriezen werkt ook om het langere tijd te bewaren, maar het kost onnodig energie en ruimte in je vriezer. Het GFE verliest alle structuur wanneer het ontdooid in het wormenhotel, dus dat kan problemen geven omdat er niet voldoende zuurstof meer in doordringt. In kleine beetjes gaat het meestal niet fout in een goed lopend wormenhotel, dus maak je geen zorgen als niet alle deelnemers hun GFE invriezen, maar we raden het niet aan.