Het beleid voor afvalverwerking verschilt per gemeente nogal. Laatst logeerde ik in Middelburg en het viel me op hoe alles daar gescheiden afgevoerd werd. Die gemeente heeft dan ook een duidelijk beleid voor het inzamelen van afval. In Leiden, zeker in de binnenstad, gaat alles echter op de grote hoop. Er zijn verdeeld over de stad papier- en glascontainers te vinden, maar verder gaat alles bij elkaar in ondergrondse containers. Behalve bij de universiteit Leiden, daar wordt alle afval zeer degelijk gescheiden. In de Mare (Leids Universitair Weekblad) nummer 25 stond een artikel hierover. Op de universiteit wordt namelijk ook plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) apart ingezameld van etensresten, karton, glas en rest afval. Maar wanneer het wordt opgehaald, gaat alles toch weer bij het restafval, omdat het verwerkingsbedrijf het afval niet gescheiden kan verwerken. Dat kan natuurlijk wel, met wat extra investeringen. Het is echter niet aantrekkelijk genoeg, omdat gemeenten alleen gecompenseerd worden om bijvoorbeeld het PMD uit het huishoudelijk afval te vissen.
Compostbakkers
Wanneer je als particulier echt fanatiek bent, kan je natuurlijk iedere week naar de milieustraat rijden met je bananenschillen. Maar de gemeente zou het wat aantrekkelijker kunnen maken, door wat meer maatregelen te nemen. Mensen zijn zeker bereid om aan duurzaamheid te werken, maar het moet ook wel een beetje werkbaar blijven. Nu zijn er verschillende initiatieven, om op kleine schaal in wijken in ieder geval het groente-, fruit- en tuin (gft) afval apart te verzamelen. Dat scheelt al snel veel afval, dat anders tussen het restafval zou belanden. Zo zijn er de Compostbakkers in Zuid-Holland of de Wormenhotels in steeds meer steden, waarmee men gezamenlijk gft afval inzamelt en bijvoorbeeld gebruikt voor moestuinen. Daarmee wordt het scheiden van afval makkelijker gemaakt en je ziet meteen resultaat, dat stimuleert ook.
Privé wormenhotel
Zelf heb ik sinds een jaar een wormenhotel. Een compostbak waarin wormen het werk doen en het proces van het verteren van gft afval dus versnellen. Ideaal wanneer je een kleine stadstuin of balkon hebt en niet zo’n grote grijze bak kwijt kunt of wilt. Daarbij klinkt wormenhotel of -flat wat aantrekkelijker voor een bak vol prut en glibberige beestjes, dan een compostbak of –toren. Want uiteindelijk is dat wat het is, alleen betreft het meerdere etages, voor grover afval, compost en eventueel nog een extra reservoir voor de wormenthee (de pis dus, wat perfecte plantenvoeding is). Je kunt behoorlijk hippe versies kopen, die je gewoon in je huis kwijt kunt naast je afvalbak. Maar je kunt ook zelf een hotel maken met een goede handleiding en grote emmers, zolang je maar meerdere lagen en een deksel hebt. Het enige wat je verder nodig hebt, zijn echte compostwormen. Niet de beestjes uit je tuin, maar professionele gft-vreters. Je kunt de beestjes kopen of laten bezorgen door allerlei bedrijven, maar er is ook een website die ze van particulieren aanbiedt, Nudge.nl (sowieso een goede, duurzame pagina). Erg handig, kan je meteen ervaringen uitwisselen met de eigenaar van je wormen.
Dit artikel is geschreven door gast auteur Mi. Bekijk ook eens haar eigen blog.