alleen maar positieve reacties: alles ging direct op groen

Al lang loop ik rond met groene ideeën voor de stad en onze buurt.

Maar waar begin je en hoe krijg je een netwerk met gelijkgestemden?

Toen ik een oproep zag voor het wormenhotel ging alles in mij direct op groen.
Een wormenhotel is een mooi begin dacht ik. Het was fijn in te kunnen haken op een bestaand concept! Het is voor de hele buurt en iedereen kan hier aan meedoen. Dus ik schreef een mail naar de gemeente om mij in te schrijven.

 

Ik schreef een uitnodigingsbrief op de ondergrondse vuilnisbakken in onze straat om de buren te enthousiasmeren over het hotel. Om de inschrijving voor een hotel te actualiseren moesten minstens vijf huishoudens zich bij mij opgeven.
Op deze uitnodiging  kreeg ik drie reacties van vriendinnen uit de straat en ik dacht: hoe kan dat nou, waar blijven alle anderen? Vervolgens zei mijn buur Brigit, ik doe wel even briefjes in de bus. Gek genoeg kwam het toen goed los.
We hadden toen snel 10 huishoudens die mee wilden doen.

Vervolgens duurde het eeuwen voordat ons hotel kwam en ik was erg benieuwd naar hoe de buurt zou reageren op zoiets ongebruikelijks in onze keurige, aangeharkte, strakke en architecturale buurt. Ik heb echt alleen maar positieve reacties gehad. En het leuke was dat er ook gewoon buren waren die vroegen:

“Mag het hotel bij mij voor de deur komen staan?”

Bij de opening in november 2017 hadden we droog en heel koud weer. Er kwam een enthousiaste groep mensen uit de buurt, uit onze eigen straat maar ook uit de straat achter ons. Er werden spontaan nieuwe aanmeldingen gedaan van mensen die mee wilden doen. Arie en Peter Jan van de Stichting Buurtcompost, zijn een heerlijk team die alle aankomende hoteliers alles uit hebben gelegd over het composteren en er heerste een vrolijke een gemeenschappelijke sfeer rondom het vers geplaatste hotel.

Sindsdien komen er steeds meer vrolijke composteerders bij en we hebben nu rond de twintig aangesloten huishoudens.
Het composteren is heel snel een succes geworden en ik verwacht dat dit netwerk van composteerders  het begin zal zijn van nog veel meer mooie groene initiatieven uit de buurt.

Hester van der Heijden