24/7 all inclusive wurmen

In onze oude vuilnisbak is met een teiltje en twee grote, schoongemaakte emmers van muurverf een waar paradijs voor een wormenfamilie ontstaan. In de bovenste bak gooien we het gft, versnipperde eierdozen of wc-rollen, koffiegrom en theeblaadjes. De wormen hoeven alleen maar te eten wat er op hun pad komt. Ze zoeken hun weg naar boven naar nieuw voedsel, hun uitwerpselen bewegen in tegengestelde richting. Vandaar de tweede bak. Daarin blijft de fijnste mest achter, klaar voor gebruik. De wormen kunnen tussen de beide etages heen en weer glibberen door gaten in de bodem van de bovenste ton. De onderste ton heeft kleinere gaten, waar de wormen niet doorheen kunnen. Daardoor loopt de wormenpis af, in het teiltje. 100% biologische, niet helemaal vrije-uitloop pokon.

Geslaagd project

Inmiddels heeft de flat alle seizoenen doorstaan en blijkt het een geslaagd project. De beestjes hebben de winter overleeft, al was die niet streng. De bak ging in de schuur en blijkbaar was dat een prima klimaat, want ik kon ze redelijk blijven voeren. Terwijl ze in rust gaan, wanneer het echt koud wordt. In de zomer staat de bak op een koele plek, zodat die niet teveel opwarmt. Zo’n kleine bak is dus redelijk bewerkelijk en het kost echt even wat tijd en aandacht om het goed in de vingers te krijgen.

Het interieur van het wormenhotel.

Wormenhotel

Dit leest misschien als een vieze glibberige derrie, waarvan de rillingen over je rug lopen. Ik geef toe, ik houd ook niet van gemodder met beesten en moest even wennen aan het idee. Maar het mooie is dat het echt lukt om op deze manier je gft op een verantwoorde manier te laten verwerken. Ook wanneer je geen ruimte hebt voor een groot compostvat of in een gemeente woont waar gft niet apart wordt afgevoerd. Bijkomend voordeel is dat het niet stinkt. Het enige wat je hoeft te doen is dagelijks je afval erin gooien. Eens per zoveel weken leeg je de wormentheebak en afhankelijk van het aantal wormen en de omvang van je bak kan je de compost per zoveel maanden in gebruik nemen. Bere-efficiënt die beesten. Maar ja wat wil je ook, ze leven in een all inclusive hotel waarvan het buffet 24/7 open is met regelmatige aanvulling van een wisselend assortiment.

Dit artikel is geschreven door gast auteur Mi. Bekijk ook eens haar eigen blog.