Wat is percolaat? En wat kun je ermee?

Percolaat is het vocht wat vrijkomt bij composteren. Het wordt ook wel wormenthee of natuurlijke Pokon genoemd.

Het ziet er uit als een niet-doorzichtige vloeistof, zwarte of heel donker bruin (90% chocola) van kleur, vaak wat stroperig.

Je kunt het gebruiken als vloeibare plantenvoeding of bestrijding tegen plantenziektes zoals luizen en schimmels. Bij velen heeft het al verbluffende resultaten gegeven, dus gooi het niet weg maar grijp je kans!

Het beste kun je het verdund 1:10 á 1:20 toevoegen aan het water dat je aan je plantjes geeft. Het is zeer sterk werkzaam als het puur percolaat is, dus dan moet je het echt flink verdunnen. Vaak is het echter al verdund met regenwater of nog niet gecomposteerd vocht van bijvoorbeeld groentes zoals komkommers. De kwaliteit en werkzaamheid is dan minder sterk en dan hoef je het minder te verdunnen. Je kunt vrij makkelijk aan de ‘vloeibaarheid’ zien of het al veel verdund is, soms heeft het haast de consistentie van pannenkoekenstroop, dan moet er dus nog flink water bij.

Bij luizen, schimmel- of infectieziektes kun je het ook sproeien over de plant. De vele nuttige micro-organismen in het percolaat bedekken dan de plant met een beschermend laagje waardoor de aanvallers geen kans meer maken.

Je kunt percolaat het beste direct gebruiken, maar als het goed schoon is opgevangen kun je het ook lang bewaren. Controleer dan goed of er geen stukjes of andere vervuiling in zitten, geen schuim op zit of een gekke geur heeft (normaal ruikt het net als kraanwater naar bijna niets). Je kunt het in een glazen of plastic fles doen en afsluiten met een schroefdop. Check na een paar dagen even of het niet gaat gisten, als er bubbels in komen of je iets alcoholisch ruikt kun je het beter weg gooien. Als alles goed gaat kun je het maanden bewaren. Het beste in het donker, dan blijft het werkzaam.