Wormen en Sociale Cohesie

Op de Frans Halsstraat in de Pijp in Amsterdam staat sinds het voorjaar van 2015 het eerste Wormenhotel. Het Wormenhotel dient als deponeerplek voor het GFT- afval van de buurtbewoners. De wormen zetten het GFT-afval om in gezonde en vruchtbare compost dat de buurtbewoners vervolgens gebruiken als voeding voor de (gevel)tuinen en planten. De Gemeente Amsterdam faciliteert dit burgerinitiatief en dit jaar zullen er nog zo’n 25-tal Wormenhotels worden verspreid over Amsterdam.

Sinds de komst van het Wormenhotel is de Frans Halsstraat veranderd. Een buurtbewoner geeft aan in een interview:

“Dankzij dit initiatief heb ik meer buren leren kennen dan in de jaren daarvóór. Het verbetert de sfeer en is echt een cadeautje voor de buurt”

Voor de Gemeente Amsterdam was dit de aanleiding om nader onderzoek te doen naar de sociale cohesie in de Frans Halsstraat en in de Kraaipanstraat (Transvaalbuurt). De Gemeente Amsterdam vroeg zich tijdens dit onderzoek af hoe zij als Gemeente de sociale cohesie in wijken kan vergroten en welke rol het Wormenhotel hier mogelijk in kan spelen.

Tijdens het onderzoek is er gebruik gemaakt van literatuuronderzoek en het afnemen van interviews in de wijken De Pijp en Transvaalbuurt bij zowel participerende als niet-participerende buurtbewoners.

Het onderzoek is uitgevoerd door Evi Hoetjes, Tessa Rademaker en Naumi de Wit in het kader van hun opleiding toegepaste psychologie aan de HvA onder begeleiding van Koen van ‘t Hof.

Download hier het volledige Onderzoeksrapport “De Invloed van Wormen op Sociale Cohesie”.