Warmte voor winterse wormen

Begin februari en het vriest plots weer. Wind vanuit de noordpool zorgt soms ineens voor vorst in Nederland. Die arme wormen, denken wij dan, ze werken door tot 5°C maar gaan dan in een soort winterslaap. Als ze bevriezen overleven alleen de babywormen in de cocons het en wachten ze met uitkomen tot warmere tijden. Wat te doen? We hebben er al eens slapeloze nachten over gehad.

Gelukkig waren we dit jaar voorbereid! Het wormenhotel Adam is speciaal ontworpen met een vocht regulerende buitenkant van Ecoboards die goed isoleert in koude tijden. De vorm en opbouw is er ook op bedacht dat de wind er ‘s winters omheen blaast en in de zomer doorheen. Nu het zo koud is gingen wij natuurlijk snel de straat op om te meten of het ook echt helpt. We kregen hulp van Phaedra & Isolde die een snuffelstage kwamen lopen. Uitgerust met thermometers zijn diverse wormenhotels op verschillende locaties bezocht. En warempel, bij een buitentemperatuur tussen 0 en 1°C in de schaduw maten wij rond de 10°C binnenin het wormenhotel Adam.

Natuurlijk moeten we dat even vergelijken met andere modellen, want ook het mooie wormenhotel dat Le Compostier bouwde in het begin van Stichting Buurtcompost is van dikke planken eik of douglas. Isoleert ook best goed gelukkig, zelfs met de dubbele wand voor extra beluchting. We maten vandaag 6°C binnenin, dus prima voor de wormen om lekker door te gaan met eten.

Zet kleine wormenbakken binnen in de winter!


We willen wel iedereen op het hart drukken om kleine plastic wormenbakken binnen te zetten tijdens winterse dagen. Door het geringe formaat en de dunne wand kan het ook binnenin bevriezen. Voor fruitvliegjes hoef je in de winter niet bang te zijn, dus gewoon lekker makkelijk naast je aanrecht in de keuken zetten, dan hoef je zelf ook niet naar buiten ;)

De ondergrondse blijft altijd lekker warm

Vorig jaar bedacht Peter Jan Brouwer om te proberen ondergronds te composteren, want wist architect Arie van Ziel al snel te vertellen, vanaf een meter diep in de grond is het altijd overal 12°C. Nu springen wij bij extreme temperaturen natuurlijk direct op de fiets om te checken of de onvoorstelbaar snelle compostering echt te maken heeft met die stabiele temperatuur. Vandaag kregen we hulp van twee stagiaires van Het Vossius Gymnasium die met een lange stok een sensor in de bak lieten zakken. En ja hoor! maar liefst 20°C terwijl het buiten vriest. De wormen gaan gewoon op volle toeren door!

Wat een opluchting dat een beetje vrieskou onze harde werkers niet meer kan verstoren. We kunnen weer met een gerust hart onder de wol vannacht.