Pilot ondergronds composteren

Buurtcompost.nl ontwikkelt samen met Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost een ondergrondse composteer installatie voor in de straat. Hiervoor verbouwen we een vuilcontainer tot wormenbak.

 

Ondergronds composteren met wormen

In de stad is weinig ruimte op straatniveau, dus ligt ondergrondse inzameling voor de hand. Groenafval in ondergrondse containers is lastig omdat het met hoge regelmaat moet worden opgehaald om overlast (stank of ongedierte) te voorkomen. Bovendien is het scheidingsgedrag van bewoners niet altijd optimaal dus is de verwerking ingewikkeld.

Met behulp van wormen (vermicomposting) kan het groenafval erg snel verwerkt worden, het trekt hierdoor geen ongedierte aan en is eerder beschikbaar als plantenvoeding. Doordat de compostering direct begint komt er geen geur vrij en met behulp van enzymen en bacteriën die de wormen zelf produceren ontstaat een hoge kwaliteit bodemverbeteraar.

Wormen voelen zich van nature thuis in de grond, dus passen goed in een ondergronds inzamelingssysteem. Door de constante temperatuur van de bodem verloopt de compostering in alle seizoenen gelijkmatig en zonder ingrepen van buitenaf.