Onthulling Wormenhotel Adam

Zondagmiddag 2 juli om 13:00 uur wordt op de hoek van IJsbaanpad/Jachthavenweg het 15e wormenhotel in Amsterdam geopend. In totaal plaatst de gemeente Amsterdam dit jaar 28 wormenhotels in verschillende stadsdelen. In samenwerking met Stichting Buurtcompost en Studio Elmo Vermijs is een eerste uniek gemeente model wormenhotel ontworpen, die in samenwerking met de sociale werkplaats Pantar is vervaardigd.

Actieve tijgerwormen

Wormenhotels zijn speciale bakken waarin o.a. tijgerwormen groente-, fruitschillen en plantenresten omzetten in hoogwaardige compost, die de bewoners weer kunnen gebruiken in de (moes)tuin of op het balkon. Voedingsstoffen worden zo weer aan de bodem teruggegeven en helpen de planten en bloemen groeien. Het wormenhotel is een mooi voorbeeld van de circulaire economie: afval wordt ‘voedsel’ en wordt weer omgezet in een waardevolle grondstof: compost voor de buurt. Bovendien is er geen transport meer nodig voor verwerking van het GFT afval en dit bespaart CO2. Een mooie bijkomstigheid is dat mensen die hun groente- en fruitschillen scheiden, ook hun papier en plastic gaan scheiden.

Nieuw model wormenhotel

Dit nieuwe model wormenhotel is gemaakt van 100 procent duurzaam materiaal (geperst stro/bermgras (eco-board) en geïnspireerd door organische vormen, met oog voor de omgeving. Daarnaast is het wormenhotel ontworpen vanuit het oogpunt van de worm: hoe zou de worm zich het prettigst voelen? Zo wordt er gestreefd naar de beste leefomstandigheden, met een goede balans van lucht, vochtigheid, duisternis en voedsel.

Sociale cohesie

Mensen ontmoeten elkaar bij het wormenhotel en leren zo hun buren beter kennen. Bewoners zien het wormenhotel dan ook niet alleen als een vorm van ‘afvalverwerking’ maar ook als buurtactiviteit, die de sociale cohesie ten goede komt.

Download het persbericht