Schellerhoeve

Opening wormenhotel bij wijkboerderij De Schellerhoeve.

Nee jammer; geen alternatief voor jullie tijdens de zomervakantie…. maar een wormenhotel bij de Schellerhoeve.

Vanmorgen is (helaas in zeer kleine kring vanwege de Coronamaatregelen) op het voorterrein van de Schellerhoeve het derde wormenhotel van Zwolle geplaatst.

Het wormenhotel heeft een mooie plek aan de voorkant direct naast het weilandje bij de boom, waardoor het gemakkelijk gebruikt kan worden voor groente en fruit afval van de boerderij, BSO en PSZ. Ook mogen de uitwerpselen van de konijnen en de varkens erin worden gedeponeerd.

Een wormenhotel is een houten huisje waarin de compostwormen (tijgerwormen) groente, fruit, eierschalen, koffiedik, theezakjes en uitwerpselen van vegetarische dieren omzetten in hoogwaardige compost. Voor de wormen is dit huisje een waar hotel.  De compost kan op de Schellerhoeve gebruikt worden in de moestuinbakken, bloemenpluktuin, moestuinen en de Permacultuurtuin.

Het wormenhotel laat een mooi voorbeeld zien van de circulaire economie; afval wordt ‘voedsel‘ en wordt weer omgezet in een waardevolle grondstof; compost voor de tuin. Het wormenhotel heeft ook vooral een educatieve functie; op het wormenhotel komt info over hoe het allemaal werkt, wat er wel en niet in kan en aan de zijkant zit een deurtje met een raampje aan de binnenkant, zodat je daadwerkelijk met eigen ogen kunt zien hoe het proces verloopt.

De gemeente is eigenaar van dit wormenhotel en stimuleert dit soort initiatieven, waardoor er minder afval hoeft worden opgehaald en verwerkt.

Edward Otten ontwerpt en maakt de wormenhotels, van duurzaam hout en recycle materialen.

Petra Schepens en Katharine Hone (verbonden aan de Permatuin) zijn de kartrekkers geweest om op de Schellerhoeve een wormenhotel geplaatst te krijgen. De informatieborden die op alle Zwolse wormenhotels te vinden zijn, zijn ontworpen door Harriët, vrijwilligster op de Schellerhoeve.

Graag wilden we het wormenhotel in grotere kring openen, maar dat zal voorlopig niet kunnen. Maar omdat het wormenhotel al wel klaar was vonden we het zonde om hem niet alvast in gebruik te nemen. Pas nadat je een instructie hebt gehad van Katharine, Marije, Petra of mij mag je het wormenhotel gebruiken. Niet alle groenafval mag er namelijk in.

Ik zou zeggen: kom snel eens een kijkje nemen bij deze bijzondere accommodatie.

Aantal deelnemers: 15

Startdatum: 4 juni 2020

Gebruik: Alleen voor leden

Soort afval: G, F, T

Deze locatie is volgeboekt! Mail alleen voor algemene vragen, niet voor deelname!

Locatie: Schellerpark 101, 8017 NZ Zwolle, Nederland

Locatie wordt geladen…