2 november lezing VIBA ontwikkelingen in compostering: biomeiler en het wormenhotel

Architect Arie van Ziel  en filmproducent Peter Jan Brouwer, beiden betrokken bij Stichting Biomeiler  Buurtcompost vertellen over biomeilers, en wormenhotels, twee termen die je over een paar jaar misschien wel in de Van Dale terug kunt vinden.

Compostering kent meer mogelijkheden dan alleen de productie van bodemverbeteraar door verwerking van organische materialen.
Zo zorgt buurtcompost in Amsterdam en andere steden behalve voor bodemverbetering ook voor meer sociale cohesie in de buurt en zijn er steeds meer mensen die hun huis of boerderij verwarmen met behulp van een composthoop.
Arie van Ziel: Ecologisch architect bij studio Content, bouwkundig ingenieur en compost deskundige, ontwerp en bouwt huizen, (speel)tuinen, compost verwarming systemen, vermicompost bakken en wormenhotels. Hij geeft lezingen of workshops in het kader van ecologie, leem, aarde, bodembeheer of compostering. “Ik geloof in lokale potentie en zeer context specifieke oplossingen”.
Peter Jan Brouwer: is filmproducent, maar daarnaast druk met compost en vooral wormen. Omdat hij te ver moest lopen om tuinafval te dumpen, maakte hij jaren geleden bij zijn zomerhuisje zijn eerste compostbak. Hij werd fanatieker en op driehoog in Amsterdam stond op een gegeven moment in de meterkast een compostbak. Het hele trappenhuis kreeg last van vliegjes, dus moest de compostbak naar buiten voor zijn deur.
En dat was het begin van de “wormenhotels”. Inmiddels staan in Amsterdam circa 14 wormenbakken en het is een groot succes. Samen met Arie van Ziel heeft Peter Jan de St.Buurtcompost opgericht.           Meer over deze lezing op de website van VIBA

 

VIBA-CAFÉ  2 NOVEMBER 2017
Inloop v.a. 19.30 uur, lezing ongeveer van 20.00 uur tot 22.00 uur, daarna café open.
Plaats:  Peter Schmid Auditorium,
Service-instituut VIBA-Expo en
Werkplaats De Gruyter
Veemarktkade 8,    ingang gebouw F,
De Gruyter Fabriek, ’s-Hertogenbosch