Kan bokashi ook in een wormenhotel?

Bokashi kan prima in het wormenhotel. Het is wel verstandig om het goed te verspreiden of te mengen met ander materiaal zoals zaagsel of stro zodat er lucht bij kan en het niet een dichte plak wordt.

Waar moet je op letten?

Als er weinig ander vers GFE in het hotel zit kun je de bokashi het beste een paar dagen open laten staan voordat je het voert, de anaerobe bacteriën worden dan in aerobe omgezet zodat het veilig is voor de wormen. Als er nog ander ‘voer’ in het hotel zit kan het gewoon direct erbij, de wormen wachten dan gewoon een paar dagen voor ze aan de bokashi beginnen.

Let op dat het niet te zuur wordt!

Als het met regelmaat toegevoegd wordt kan het wormenhotel te zuur worden, dus blijf goed opletten dat de bokashi goed verspreid wordt en ruik regelmatig of het composteringsproces nog goed verloopt. Als het te zuur wordt ruik je dat duidelijk, het ruikt naar azijn of rotting. Je kunt dan het beste de bokashi weer verwijderen uit het wormenhotel en een tijdje uitgespreid laten liggen voordat het opnieuw wordt toegevoegd.

Is het een goed idee om bokashi in een wormenhotel te doen?

Natuurlijk is het een beetje dubbelop, want je bent eerst aan het fermenteren en daarna aan het composteren. Voor de wormen en het composteerproces is het meestal beter om vers GFE in het wormenhotel te doen. Bokashi kan een uitkomst zijn voor mensen die ver weg wonen van een wormenhotel en daarom minder vaak er naartoe willen gaan. Door thuis bokashi te maken kun je de GFE langer bewaren en zorg je dat het makkelijker te composteren is. Het resultaat is van een andere kwaliteit en kun op verschillende manieren gebruiken voor verschillende planten.

Nog andere vragen? Kijk hier of mail ons op info@wormenhotel.nl